top of page

Gå med årstiderna Del 1 - Hösten

  • 15 okt.
  • 6 min läsning

Uppdaterat: 19 okt.


Välkomna till första delen i en serie om att anpassa sig efter årstiderna. Innehållet är taget från traditionell kinesisk medicin (TKM), ayurveda och från mina egna erfarenheter och observationer av mig själv, omgivningen och andra människor. 


Då vi i skrivande stund befinner oss i mitten av oktober så passar det utmärkt att börja med just hösten. 



TKM


I takt med att omgivningen och säsongerna ändras så pågår liknande förändringar inom våra egna kroppar. För att behålla god hälsa måste vi anpassa oss efter dessa förändringar och hur den rådande årstiden är. Dock så sägs det inom traditionell kinesisk medicin att det inte är tillräckligt att bara bry sig om att harmonisera sig med den nuvarande årstiden, det är även viktigt att börja anpassa sig för den redan i årstiden innan.


Till exempel så tränar man, i de fyra säsongernas qigong, alltid övningar som är bra för den rådande årstiden, för att halvvägs in i den börjar lägga till övningar för den nästkommande. 


Vad man äter är också otroligt viktigt att tänka på då våra kroppar fungerar olika beroende på säsong. Till exempel så kommer vår matsmältning vara starkare under sommarmånaderna än vad den är under hösten och vintern, vilket betyder att vi under de kalla månaderna behöver få i oss mer värmande mat som ger mycket näring och starkare kryddor som hjälper matsmältningen än vad vi normalt behöver under sommaren.



Höst & Metall



Inom det taoistiska synsättet och traditionell kinesisk medicin så är världen uppbyggd av de 5 elementen, vilka symboliseras av trä, eld, jord, metall och vatten. Vart och ett av dessa element associeras med en årstid, en planet, smak, ljud, känsla och andra fysiska, mentala och kosmiska principer.


Yang-energin har sin topp på sommaren och börjar avta under hösten då yin-energin börjar stiga allt mer. Energin blir svalare och långsammare. Det är nu det är dags att skörda och se till att samla in förnödenheter inför vintern.


Hösten sägs vara associerad med metallelementet.

Metall, vilket går från att vara en grov klump innesluten i berget till att bli en polerad ädelsten, symboliserar vikten av att vi endast använder det som är bra och av nytta för oss genom att göra oss av med allt skräp som inte är till någon hjälp.


Metall-elementet från kinesiskt synsätt liknar på många sätt luftelementet inom de europeiska och indiska systemen. Såväl luft som metall sägs ha med mentala och spirituella fakulteter att göra, såsom vår förmåga att tänka, kommunicera och diskriminera. Om sinnet är stängt och vi har svårt för att ta till oss nya idéer, ny information och att vara öppna för andras synsätt, så pekar detta på en obalans hos metallelementet.


Organen som hör till metallelementet är lungorna och tjocktarmen. Båda dessa har med absorption, rening och avlägsning att göra. Såväl dessa organ som metalelementet självt har med vår förmåga att samspela med omgivningen. Lungorna tar in syre men gör samtidigt av med koldioxid. Tjocktarmen gör av med avföringen och gaser men absorberar samtidigt vatten, luft och elektrolyter.


Fysiska symptom på att metalelementet har förvärrats: Förstoppning, svårt att andas och/eller minskad syretillförsel i blodet.


Varje element associeras med specifika känslor, vilka sägs vara en balans/obalans av energiflödet, och detta flöde påverkar funktionen hos de organ som elementen relaterar till.


Positiva känslor associerade med metalelementet: Mod, kurage, rättvisa och rättfärdighet.

Negativa känslor associerade med metalelementet: Sorg, ledsamhet och depression.



Kost för metallelementet


Förenklat brukar man säga att vit mat är bra för metallelementet, vilket är den färg som metallelementet associeras med, men det är såklart lite mer invecklat än så då hela kroppen är en helhet och att det därför alltid är flera faktorer som tillsammans påverkar varandra.


Kost som balanserar metallelementet består av rejäl, fyllig och varm mat, inklusive rotfrukter, vitlök, lök, svamp, lotusrot, kött, nötter, fisk och oljor. Soppor och grytor av olika slag passar utmärkt att äta under hösten. Frukter som hör till säsongen såsom päron och äpplen är bra för lungorna och metalelementet.


För att hålla värmen, hjälpa matsmältningen, samt för att avlägsna slem och stärka lungorna under denna tid så kan hetare kryddor såsom svartpeppar, cayenne, ingefära, senap och curryblandningar vara att föredra.



Träning


Styrketräning och andra fysiskt krävande aktiviteter är bra vid denna årstid eftersom vi naturligt är mer yin, pga att omgivningen är så, och behöver därför motverka detta för att hålla immunförsvaret på topp.


Eftersom metall har med lungorna, tjocktarmen, skelettet, nerverna och hjärnan att göra så är det väldigt sammankopplat med andningen. Att utföra olika typer av andningsövningar och Qigong eller pranayama kommer att hjälpa till att rena och stärka såväl lungorna som de subtila energikanalerna och kan på så vis minska stress och kommer påverka resten av kroppen på ett positivt sätt.



Viktigt att tänka på


På hösten och vintern drar sig energin naturligt inåt, vilket är bra för meditation och inre kultivering, men samtidigt blir immunförsvaret sämre då den yttre skyddande energin (Wei Qi) blir mindre. Eftersom vi under denna tid ändå har ett överflöd av energi som går inåt så behöver vi lägga lite extra fokus på att stärka upp vår yttre skyddande qi.


Under sommaren är det precis tvärtom, då är vi för mycket yang och energin manifesteras utåt. Immunförsvaret är på topp och vi är naturligt mer aktiva. Dock bör vi inte anstränga oss så mycket under den tiden på året för att motverka att vi  överhettas och bränner ut oss. Istället bör vi göra mer lugnande övningar och föra energin inåt för att balansera oss under sommaren för att istället vara mer aktiva under hösten.


Metall-elementet är associerat med sena eftermiddagar och kvällar, vilket är en tid för vila, avkoppling, avslappning och att släppa dagens alla bestyr för att göra sig redo för nattens sömn.



Ayurveda



Ayurveda delar in året i två delar, kallas för kaala, baserat på solens position. Den ena är Aadaan kaala (sommarsolståndet) och den andra är Visarga kaala (vintersolståndet).


Sol och vind dominerar under sommarhalvåret. Den tiden är förtärande och suger bort våran styrka och jordens kylande egenskaper.


Under vinterhalvåret ger istället solen styrka till oss samtidigt som jorden kyls ner på grund av moln, regn och kall vind och månens kraft ökar.



6 årstider


Enligt Ayurveda finns det sex olika årstider (ritus) som inträffar under ett år. Årstiderna är:


  • Sishiram (vinter) – mitten av januari till mitten av mars

  • Vasantham (vår) – mitten av mars till mitten av maj

  • Greeshma (sommar) – mitten av maj till mitten av juli

  • Varsham (regnperiod) – mitten av juli till mitten av september

  • Sarath (höst) – mitten av september till mitten av november

  • Hemanta (dagg) – mitten av november till mitten av januari


Dessa årstider, ska tilläggas, är endast relevanta för de som bor i Indien. Sättet de delar upp året på stämmer för dem men kan inte översättas direkt till alla andra platser på jorden. Därför  måste vi anpassa teorin till de årstider och de klimat som råder där vi själva bor.


För oss i Sverige gäller fyra årstider. Om vi förstår de tre dosha-typerna av vata, pitta och kapha rätt så kan vi förstå hur de associeras med kvaliteterna hos de olika årstiderna. På så vis kan vi veta vad som behöver göras för att motverka att doshorna ackumuleras och skapar sjukdomar.


  • Vata är kopplat till den sena hösten och vintern, då energin är torr och kall. Den är som starkast i november-december.

  • Pitta är som starkast på sommaren, juli-augusti, när vi domineras av värme och aktivitet.

  • Kapha hör till den tidiga våren, mars-april, den tid då vintersnön smälter och vattnet börjar bli flytande och livet tar fart igen.



Övergångarna



Vad gäller hösten, i alla fall den första halvan av hösten, så hamnar den mellan sommaren och vintern (pitta och vata årstiderna). Detta är en övergångsperiod då klimatet är svalare men ändå fuktigt, vilket gör det till en kapha-tid.


Det betyder att vi kan behöva motverka kapha genom att använda mer starka och värmande kryddor i matlagningen och utföra mer krävande träning och aktiviteter som främjar en starkare agni (matsmältningseld).



Mat att föredra på hösten


Precis som inom TKM så säger ayurveda att uppbyggande, fet och näringsrik mat som är rik på protein och fett och som serveras varmt tillsammans med värmande, stimulerande kryddor är att föredra.


  • De mest fördelaktiga smakerna är de söta, sura och salta smakerna, men den skarpa smaken kan också vara bra för att hjälpa matsmältningen och höja temperaturen i kroppen.

  • Kokta sädesslag såsom havregrynsgröt, ris och vete är perfekta att äta vid denna tid på året.

  • Detta är den bästa årstiden för att äta kött och ägg.

  • Ångkokta grönsaker, soppor och grytor passar utmärkt och håller oss varma och jordade.

  • Såväl nötter som frön och mejeriprodukter är fördelaktiga.



Att äta mindre av


Hösten är en kall årstid, så vi bör minska intaget av lätta, torkade, kalla och frysta livsmedel, samt råa grönsaker. Även bittra och sammandragande smaker bör undvikas då de kyler ner och torkar ut kroppen.


bottom of page